5 ting kunstterapi kan

  • Kunstterapi kan reetablere forbindelsen til de skabende evner – den kreativitet, som vi ALLE har.
  • Vores selvhelbredende ressourcer vækkes.
  • Kunst er udtryk: Farver skaber liv og varme, streger skaber klarhed og fokusering, skuptur og form berører kroppen.
  • Kunstterapi sætter kropslige processer i gang.
  • Kunstterapi kan holde et spejl op for os og fortælle noget om os selv og vore relationer.

Se på ethvert barn – giv det en blyant og det vil tegne, giv det en klods og det vil bygge, giv det en sandkasse og det vil lave bunker. Mennesket er skabt til at skabe. Fordi det er fundamentalt og nødvendigt for overlevelsen.
Men hvad sker der så? Barnet starter i skole og lærer, hvad der er rigtigt og forkert, det lærer at skelne og kritisere, og her stopper glæden ved at skabe for manges vedkommende. Det er, hvad en del, der der kommer i kunstterapi, fortæller mig.
Kunstterapi kan etablere en forbindelse til de skabende evner igen og genvinde glæden ved at skabe.

Farver er livgivende og ofte synonymt med følelser. Vi udtrykker følelser gennem farver, de fleste har et personligt forhold til farver og har yndlingsfarver eller aversioner mod visse farver. De færreste ved, at farver har en helt fysisk påvirkning på kroppen. Dels kan de få os til at føle os kolde, varme, inciterende, ophidsede eller afbalancerede. Men de kan også påvirke vores fysik ved at berolige os, sætte åndedrættet ned, hjerterytmen kan balanceres og hjernen påvirkes, når vi maler, til at skabe nye neurale netværk. Vi kommer i en anden tilstand, hvor hjernebølger ændres, som når vi er mere afslappede. Hjernekemien ændrer sig, når lykkehormoner frigives.

Med andre ord de selvregulerende og selvhelbredende kræfter sætter ind. Når kroppen får et positivt boost af endorfiner, slapper den af og får nemmere ved at regenerere. Det har har en mængde af gode sidegevinster: Man er opmærksom i nuet og har ikke stressende tanker, fordi ens fokus er på det billede, man er opslugt af at skabe. Man er drevet af, hvad sker der lige nu – og videre frem. Nogle kan ligefrem blive så afhængige af det, at de begynder at beskæftige sig mere regelmæssigt med kunst.

 

Share Button

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*